Distanstaggar och noggranna förberedelser – så skyddas hela Sveriges fest mot coronan

”Inget stoppar Mello” lyder årets motto för programmet. Men faktum är att coronan hade kunnat stoppa hela Sveriges fest. Om vi inte trott att det var möjligt att göra nästan allt annorlunda så hade årets melodifestival inte blivit av.

Alla Melodifestivalens programledare 2021

Foto: Janne Danielsson/SVT

Ingen turné runt Sverige. Inget green room där artisterna minglar i nervös väntan. Ingen möjlighet för rusiga vinnare att omfamna hela Sverige framför ett uppbåd av fotografer och reportrar. Men tuffast av allt – ingen publik i en stor arena. Så såg förutsättningarna ut när vi skulle bestämma om det skulle bli ett Mello 2021. Utöver detta var vi överens om att denna jätteproduktion måste göras så smittsäker som möjligt.

Det finns ingen garanti för att helt undvika smittspridning. Vi kan självklart inte lova att vi har eliminerat alla risker. Men vi kan lova att vi har gjort så smart och så genomarbetat som vi har kunnat för att årets Mello ska Corona-säkras.

Så, vad finns då kvar Melodifestivalen 2021? Väldigt mycket. Först och främst musiken – och tävlingen. Men också festen. Hela Sveriges fest behövs kanske mer än någonsin. Men den ska göras på ett nytt sätt – och ändå lika varm, rolig och spännande. Lördagen den 6 februari kan du själv avgöra hur vi lyckats.

Här vill jag sammanfatta några av alla de sätt som Melodifestivalens skickliga redaktion har gjort för att minimera risken för smitta och ändå säkra en härlig lördagsfest för dig som tittar.

  • Samtliga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ligger till grund. Det gäller allt från fysisk distansering till handtvätt och att stanna hemma vid symtom. Vi betonar individens ansvar. Det gäller exempelvis symtomfrihet, undvika kollektivtrafik och annan trängsel både på fritiden och på väg till och från arenan och att vara noggrann med handhygien.
  • Pandemilagen gäller inte eftersom Melodifestivalen är en arbetsplats. Vi tar trots det hänsyn till lagen så långt som möjligt.
  • Alla som vistas på arenan får så kallade distanstaggar som vibrerar och piper om man kommer för nära en annan person.
  • Ingen får vistas på arenan som inte är helt nödvändig för produktionen. In- och utpassering till arenan har ändrats för att minimera antalet möten. Möjlighet att kontrollera kroppstemperaturen finns för alla.
  • Alla jobbar i specifika ”bubblor” så att antalet möten minimeras. "Bubblorna" består av dem man behöver ha kontakt med för att arbetet ska fungera eller för artisternas del exempelvis av dem som man står på scen med. Antalet möten minimeras både inom, och särskilt utanför, ens egen bubbla. De yrkesfunktioner som behöver komma nära artisterna, till exempel ljudtekniker och sminköser arbetar med munskydd och i vissa fall även visir.
  • Skivbolag har ett ansvar att säkra att det finns stand-in-artister om någon blir sjuk. Artister med symtom ska inte medverka.
  • Om en artist får symtom på lördagen kommer fredagens genrep att sändas istället för ett live-framträdande. Det finns även andra möjligheter att anpassa sändningen.
  • Ett mycket begränsat antal journalister och fotografer är på plats. En helt ny digital plattform, Mellomedia, har tagits fram för att media som inte ges tillträde till pressrummet i Annexet, får uppdaterad information och möjligheter att ladda ner bilder, samt ta del av streamade repetitioner och presskonferenser.

SVT kan inte garantera smittfrihet för alla som arbetar med Melodifestivalen. Men jag känner mig trygg med att vi har gjort det vi kan. Jag är glad att coronan inte kunde stoppa Mello. Jag tror att vi alla behöver gå på fest!