Ännu mer granskande journalistik i SVT:s lokala nyheter

En större andel originaljournalistik – alltså fler nyheter som citeras och slår igenom. Det är ett av de mål vi inom SVT:s lokala nyheter har satt upp för det kommande året.

Det blir den Umeåbaserade projektledaren Stina Klüft som får ansvaret att hålla ihop satsningarna och driva på utvecklingen – en roll hon utsågs till idag. En intervju med Stina finns längre ner i texten.

Jag har nu knappt nio månader bakom mig i rollen som programchef för lokala nyheter och minoritetsnyheter inom SVT. Det har från första stund känts fantastiskt roligt och viktigt att få helhetsansvaret för denna verksamhet, som möter publik och användare både i tv och online. Förutom minoritetsredaktionerna SVT Sápmi och Uutiset finns 21 lokala nyhetsvarumärken från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Vi är omkring 400 personer som varje dag ska se till att publiken får både daglig nyhetsrapportering och granskande journalistik.

Vi arbetar också hårt för att ge en så mångfacetterad bild av Sverige som möjligt. Hela området ska synas i vår rapportering, såväl som hela landet. Därför samarbetar vi nära med SVT:s riksnyheter, så att svt.se, Rapport, Aktuellt och Morgonstudion återkommande innehåller nyheter, reportage och röster från olika håll i Sverige.

Granskning, originaljournalistik eller egna nyheter – kärt barn har många namn. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det viktigt för oss att bidra till mediernas ekosystem med eget material, avslöjanden som publiken inte hittar hos någon annan. Verksamma inom politik, företag och föreningar ska alla veta att vi hela tiden finns där för att granska, ställa frågor och kräva svar.

Inför 2021 har vi satt upp som mål att öka den andel originaljournalistik vi publicerar. Detta ska vi bland annat nå genom ett intensivt lokalt nyhetsarbete, men också genom samarbeten mellan våra lokala redaktioner och med riksprogrammen. Här får projektledaren Stina Klüft en viktig uppgift när hon leder och utvecklar dessa samarbeten så att de blir så intressanta som möjligt och når så många som möjligt.

För att ytterligare vässa den lokala SVT-journalistiken finns sedan tidigare en gemensam researchfunktion och ett samarbete med Uppdrag Granskning i Göteborg, något som har gett ett flertal nyheter redan under året som gått. Ett av UG-samarbetena handlade om en tveksam upphandling i Region Skåne, ett avslöjande som ledde till kraftiga reaktioner från rättsväsendet: Fem personer anhållna misstänkta för mutbrott efter SVT:s granskning Länk till annan webbplats.

Ett annat exempel på originaljournalistik från oss är SVT Nyheter Västs granskning av förhållandena på regementet i Karlsborg: SVT Nyheter Väst avslöjar: Våld, bestraffningar och kränkningar på regementet K3 - rekryternas vittnesmål inifrån jägarutbildningen i Karlsborg - SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

Och SVT Nyheter Västernorrland avslöjande att BUP i länet inte riktigt fungerar som förväntat: Barn vårdades bland psykiskt sjuka vuxna: ”Jag blev jagad” Länk till annan webbplats.

I höstas blev Karlshamn och Norrtälje nummer 39 samt nummer 40 i raden av lokala SVT-redaktioner. Vi ska dyka upp på fler ställen de närmaste åren, den ökade redaktionella närvaron kommer starkt att bidra till fler nyheter från fler platser – och förhoppningsvis till fler samt ännu mer nöjda tittare och användare.

Michael Österlund, programchef lokala nyheter och minoritetsnyheter

Stina Klüft projektleder den fortsatta satsningen med att bredda Sverigebilden

Stina Klüft, projektledare SVT Umeå

Stina Klüft, stationerad i Umeå, får alltså rollen som projektledare för "journalistiskt avtryck" och ansvaret för att fortsätta att hålla ihop satsningarna och att driva på utvecklingen med att bredda Sverigebilden.

Stina har lång erfarenhet av att leda projekt som skapar engagemang och delaktighet och inte minst av arbete med att synliggöra dagens största nyhetshändelser i landet.

Du kommer närmast från Sverige idag – vad var det som lockade med här tjänsten?

– Jag tror verkligen på kraften i lokala nyheter och hur viktigt det är att skildra hela landet - jag brinner starkt för detta. Vi har en enorm kraft och kompetens ute i landet och det ska bli jättekul att utveckla samarbetet mellan de lokala redaktionerna och riksprogrammen ännu mer tillsammans.

Vad tänker du att du främst vill bidra med som/göra som ny projektledare?

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför denna uppgift och det görs redan ett jättebra jobb som jag vill fortsätta utveckla. Men jag har mycket erfarenhet kring det lokala nyhetsarbetet och hoppas kunna bidra med den kompetensen. Jag tror verkligen på den lokala journalistiken och att vi tillsammans kan göra viktiga avtryck med den.

Varför är det viktigt att lokala nyheter speglas i riksnyheterna?

– Sverige är stort och det är viktigt att vi speglar landet så som det verkligen ser ut. Ta till exempel en fråga som bostadsbristen, den finns i många delar av landet men orsakerna ser olika ut i Kiruna jämfört med till exempel Göteborg. En bredd av perspektiv ger en mer sann bild av landet annars är det lätt att tro att frågor har samma orsaker.

På vilket sätt bidrar lokala nyheter till att bredda Sverigebilden?

– Våra lokala redaktioner är alla experter på sina områden. Vi har medarbetare över hela landet och tillsammans är de en riktig superkraft. Vi har en enorm kompetens där min roll blir att samordna och presentera den för en rikspublik, att få genomslag på många plattformar. De lokala redaktionerna är också på många sätt våra tentakler. Ofta ser vi tendenser tidigare i olika delar av landet som till exempel problemet med lärarbrist. Det såg vi först på många lokala orter och först senare i större städer som Stockholm.

Stina Klüft efterträder Anton Svendsen som idag arbetar som redaktionschef i Väst. Hon tillträder sin nya roll den 15 mars.