Steg för steg bygger vi ut vårt redaktionella nät

I en ledartext i Dagens Nyheter uppmanar Sofia Nerbrand public service att vara närvarande i hela Sverige. Jag delar helt den uppfattningen. SVT Nyheter arbetar stenhårt varje dag för den lokala journalistiken som är ovärderlig.

Strax mer om hur vi förstärker lokaljournalistiken. Men jag måste bemöta Sofia Nerbrands påstående att vi mest ägnar oss åt att återge andra mediers innehåll. Det stämmer inte. Vi producerar varje dag gräv och egen journalistik som andra medier ofta citerar och kan bygga vidare på. Sofia Nerbrand kan gärna diskutera detta med Daniel Nordström, chefredaktör på Vestmanlands Läns Tidning, som anser den åsikten vara passé Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

SVT har de senaste åren flyttat resurser och rationaliserat för att ytterligare stärka företagets bevakning av Sverige. Förutom våra lokala huvudorter finns det numera reportrar på platser som Arvidsjaur, Sälen, Rinkeby, Skara, Angered och Borås för att nämna några exempel. Med start redan denna vinter påbörjar vi nästa etapp i utbyggnaden som ska leda till att SVT går från 38 till minst 45 orter. SVT ska i framtiden också att kunna göra tillfälliga lokala förstärkningar på platser där det behövs.

Vi gör den här utbyggnaden ödmjukt medvetna om att vi inom public service inte ensamma står för skildringen av Sverige. Varje dag gör tusentals kolleger inom den lokala pressen helt ovärderliga insatser för lokal granskning, debatt och nyhetsförmedling. Men även vi på SVT behöver gör vad vi kan för att vi i tv och online ska ge en så mångfacetterad bild som möjligt av Sverige.

Därför bygger vi steg för steg ut vårt redaktionella nät så att det om några år finns på betydligt fler platser än idag.

Denna text är tidigare publicerad som en replik i Dagens Nyheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Länk till Sofia Nerbrands ledartext Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..