Tack för förtroendet i en annorlunda tid

De senaste månaderna har världen och Sverige gått igenom en svår kris. Ett virus har vänt vardagen ut och in. Människor har blivit svårt sjuka. Anhöriga, vänner och bekanta har förlorat livet. Många har plötsligt blivit arbetslösa. Andra har mer jobb än någonsin och arbetar under hård press. Några ser sina livsverk gå i konkurs. Nöjen som tagits för givet – umgänge med släkt och vänner, resor, kalas och restaurangbesök är begränsade. Ingen i landet är opåverkad.

SVT:s vd Hanna Stjärne. Foto: Jan Danielsson/SVT

I denna tid, när mycket står på spel och behovet av information är stort, är det många som vänder sig till SVT. Man vill veta vad som händer i Sverige och världen och få råd om hur man ska agera. Man vill få svar i raka obevekliga utfrågningar av experter och politiker och ta del av granskningar i program som Agenda, Rapport, Aktuellt och de lokala nyheterna. Eller att få hjälp att förstå de omfattande ekonomiska konsekvenserna i till exempel det nystartade Ekonomibyrån Länk till annan webbplats..

Sedan SVT startade sin dygnet-runt-rapportering Länk till annan webbplats. den 24 februari har tiotusentals publikfrågor kommit in och tjänsten har genererat mer än 70 miljoner besök. Över 4000 artiklar om Corona har publicerats online. Smittkurvornas utveckling har blivit tydlig genom datagrafik Länk till annan webbplats. och många tittare har hjälpt till genom att skicka frågor som SVT förmedlat till experter i program som Corona: Special och Helgstudion. Andra har bidragit genom att visa sin vardag i videodagböcker som Generation Corona Länk till annan webbplats. och En ovanlig vardag Länk till annan webbplats., även vårdens nya tunga vardag i dokumentären Berättelser från frontlinjen Länk till annan webbplats.. Tillsammans har publiken och SVT skapat ett tidsdokument.

Men i denna märkliga och svåra tid har vi inte bara behov av information, vi vill också vara en del av ett sammanhang och få sällskap, skratta, drömma oss bort och tänka på annat. Vara hela människor. I mars gjordes dagstablån i SVT1 snabbt om Länk till annan webbplats. med särskild tanke på de många äldre som tillbringar mycket tid inomhus. Hundratusentals började gympa med Sofia Länk till annan webbplats. hemifrån. När arenorna stängde hjälpte sporten oss att återse klassiska sportögonblick som herrarnas fotbollsVM 94. Musiken gav oss gemenskap genom ett annorlunda Eurovision Song Contest och program som En kväll tillsammans Länk till annan webbplats., där berättelser från vårdpersonal och andra som tar oss igenom denna utmanade situation varvades med uppträdanden av folkkära svenska artister. Under våren har SVT också satsat på ett fullmatat Play som erbjudit en paus från corona med dramaserier, älgvandring och scenföreställningar i SVT Scen Länk till annan webbplats. (som startade när Sveriges kulturscener stängdes ned). Barnen har kunnat uppdatera sig i Lilla Aktuellt och koppla av i Hemmahänget.

Gensvaret från publiken har tagit oss med storm. Under årets fyra första månader använde 86 % av svenskarna något från SVT varje vecka – långt mer än för något annat medieföretag. SVT Nyheter online hade under mars drygt 8 miljoner unika besökare per vecka, en dubblering mot föregående år. Nyhetsprogram som Rapport och Aktuellt har också periodvis mer än fördubblat sina tittarsiffror. Och under denna tid, när allt fler har upptäckt playtjänsternas värld, blev SVT Play i hård konkurrens utsedd till Sveriges bästa streamingtjänst Länk till annan webbplats..

SVT är ju hela Sveriges television. Vi verkar i allmänhetens tjänst. Och jag är ödmjukt tacksam för gensvaret och förtroendet som svenska folket har visat genom att så många har vänt sig till SVT när samhället har satts på prov. Samma mönster har setts även vid exempelvis terrorattacken på Drottninggatan, Länk till annan webbplats. skogsbränderna 2018 Länk till annan webbplats. och valår Länk till annan webbplats.. Under våren 2020 har allt fler, framförallt unga, sagt att de värderar SVT:s värde för samhället mycket högt. Andelen svenskar som anger att SVT har ett ganska eller mycket högt värde för samhället har ökat med tio procentenheter till 79 %.

På många sätt har det varit ett annorlunda år. Som public service-bolag har SVT ett särskilt säkerhets- och beredskapsuppdrag. Även i den allvarligaste kris ska nyheter och tv-program fortsätta att nå alla i Sverige. För att kunna göra det har SVT vidtagit en rad åtgärder, som att isolera nyhetsredaktioner, skapa alternerande arbetslag och hemarbete för de som inte måste vara på plats. Kapaciteten online har utökats gång på gång för att klara trycket på de digitala tjänsterna och ny innovativ distansteknik har säkrat tv-sändningarna. För att informationen ska vara tillgänglig för alla har bland annat mängden teckentolkning mångdubblats. Vi har också inför sommaren 2020 väsentligt stärkt upp nyhetsverksamheten jämfört med en vanlig sommar.

Pandemin och restriktionerna har också påverkat programproduktionen i grunden. TV-program har förändrats, skjutits upp och ställts in. De ekonomiska konsekvenserna är betydande för hela tv-branschen, inte minst för SVT. Dramaserier som Kerstin Ekmans Händelser vid vatten har fått senareläggas, program som Allt för Sverige har inte kunnat spelas in. Svenska Nyheter, Sommarlov och Allsång på Skansen görs utan publik på plats. Många av effekterna kommer tittarna inte att se förrän om flera månader och ibland över ett år, men vi gör vårt yttersta för att det ska drabba dem så lite som möjligt. Tillsammans med alla samarbetspartners, framförallt de hårt kämpande produktionsbolagen, har vi ansträngt oss för att hitta kreativa lösningar så att programmen ska kunna genomföras, ofta på nya sätt. Omkring 60 % av SVT:s budget går till externa aktörer, vilket är en mycket hög siffra i jämförelse med andra europeiska public service-bolag. Andra nyhetsmedier har också kunnat använda bland annat SVT:s sändningar från myndigheternas presskonferenser, för att spara resurser.

Till sist – till vår kära publik:

Tack för att ni har delat er annorlunda vardag med oss. Och tack för att ni tycker till. Det har flödat in tiotusentals kommentarer. Ni har bland annat tackat för Hemmagympa, Älgvandring, Helgstudion och pålitlig journalistik dygnet runt. Ni har velat se ännu mer rapportering från hela landet, irriterat er på repriser, för mycket om corona, för lite om corona, alltför tuffa frågor från SVT:s journalister, inte tillräckligt tuffa frågor… Det är högt och lågt, ris och ros, ett stort engagemang och en rättmätigt hög förväntan. Som det ska vara med hela Sveriges television. Och det är inte över – corona kommer att prägla våra liv och vår TV under lång tid framöver. Har du tankar om vad vi kan förbättra? Hör av dig till oss! Vi vill och vi kan alltid bli bättre.