Kulturfestival i SVT Play i sommar!

Nu öppnar kulturfestivalen och du har redan löst biljett!

Foto: Lesley Leslie-Spinks /Byltet

SVT Scen Länk till annan webbplats. bjuder på dans med Mats Ek – en festival i festivalen. Mats Ek är en svensk gigant i världen och hans koreografier är moderna klassiker. Det är inte utan stolthet vi i sommar erbjuder inte mindre än sex hyllade föreställningar – däribland Giselle, Julia & Romeo, Törnrosa, Ajö och Yxa. Den som redan tillhör danspubliken kommer ha sommaren fulltecknad, men här är också en chans för den som vanligtvis inte ser dans att bekanta sig med något som är helt förföriskt. Tillgängligheten är omedelbar och sinnesintrycken överrumplande. Missa inte denna dansfestival.

Teaterpubliken kan också bänka sig. Från Dramatens scener visar vi Idioten, Mattias Anderssons uppmärksammade bearbetning av Dostojevskijs drama med David Dencik i huvudrollen. Vi ser också Den Girige, Molières komiska mästerverk med ”Johan Rabeaus i en av sina bästa roller” i regi av ingen mindre än Gösta Ekman. Och för det tredje den fyndiga föreställningen ”Liv Strömquist tänker på dig” där Ada Bergers regi ger oss en oväntad blick på Elvis Presley och Whitney Houston. För den som längtar efter festligt, folkligt och fullspikat, missa då inte Läderlappen i Ystad med Richard Söderberg från Ystad Teater i en lekfull version av den melodistinna operetten. Lockar till skratt gör också Den sista cigarren, en festlig komedi med Helge Skog och Anki Lidén från Teater vid Siljan, liksom många andra klassiska godbitar från Sveriges populäraste sommarscener.

Nog om scenkonst! I sommar tillgängliggör vi också hela elva säsonger av Hitlåtens historia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som för övrigt tioårsjubilerar i år. Har man inte följt säsongerna tidigare så finns nu möjligheten att plöja igenom historierna bakom låtarna alla hört! I den nya säsongen får vi bl. a komma bakom Ängeln i rummet med Eva Dahlgren och Guld och gröna skogar med Hasse Andersson. Att leta sig tillbaka genom säsongerna är så klart att leta sig tillbaka i soundtracket till sin egen historia - varför inte försjunka i nostalgi till tonerna av (I’ve Had) the Time of My Life, Killing Me Softly With His Song, Ca plane pour moi och 99 luftballons. Det här är storlagen musik, men också vetgirig journalistik från SVT Malmös kunniga musikredaktion.

Sommaren är också en tid för förkovran i biografier och porträtt. I nya serien Mästaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. möter vi några av Sveriges främsta kulturskapare - Stina Ekblad, Ernst Billgren, Susanne Osten, Marianne Lindberg De Geer och Martin Fröst för att nämna några. I varsitt avsnitt berättar de om sina kreativa processer, vägval och hur man ibland måste misslyckas för att lyckas. I SVT Play har vi också ett stort antal kulturporträtt som ligger och väntar – och i sommar ska ni hålla utkik efter nya publiceringar. Missa till exempel inte filmerna om Toni Morrisson och Margaret Atwood – två förstklassiga författarskap att lära känna djupare. Själv ser jag alldeles särskilt fram mot dokumentären Marianne & Leonard – Words of Love, en film om den både vackra och tragiska kärlekssagan med Leonard Cohen och hans norska musa Marianne Ihlen som han träffade på den idylliska ön Hydra i Grekland på 60-talet. Det fina med porträttgenren är att vi med hjälp av en skicklig filmskapare får tillgång till en värld, en människa och ett konstnärskap som kanske annars hade gått oss förbi. När tiden finns, passa på att kicka igång nyfikenheten - att botanisera i det här utbudet är att låta sig berikas i ordets verkliga bemärkelse.

Och så konst. Njut av Charlotte Perriand, Marie-Louise Ekman eller Carolina Falkholt för att nämna några betydande konstnärskap… och varför inte försjunka i midsommarhelgens film om Fernando Botero och hans omisskännliga porträtt av små klotrunda människor. Slutligen slår jag ett slag för serien Konsthistorier som tematiskt behandlar några av våra mest intressanta samtidskonstnärer samtidigt som vi lära känna dåtidens pionjärer.

Det här är ett axplock och alla får hitta sina egna pärlor. SVT har ett stort kulturutbud och denna mycket speciella sommar gör vi det så innehållsrikt och lättillgängligt vi kan. Vi arbetar med att stegvis redigera SVT Play så att det för kulturpubliken ska vara enkelt att hitta och ta del av såväl intressanta föreställningar, aktuell kulturdebatt och spännande konstnärskap. Men också möjlighet att enkelt kliva runt i vårt gemensamma minne som SVT genom sitt arkiv kan erbjuda publiken.

Glad sommar med fina upplevelser framför små och stora skärmar - i hängmattor, i vardagsrum eller på ljumma balkonger i skymningen.