Har vi nått ”corona-fatigue”?

SVT:s nyhetsutbud fortsätter att samla en kraftigt ökad publik, men den senaste veckan ser vi en avmattning jämfört med rekordnivåerna. I Europa talar nyhetsredaktioner om en ”corona-fatigue”, en viss trötthet på rapporteringen om viruset. Det är fullt begripligt och vi försöker därför tänka nytt och ge ljusglimtar från förr och nu.

Vår direktrapportering dygnet runt med nyheter om coronaviruset på svt.se når varje dag runt en miljon människor. Vi svarar på publikfrågor varje minut. Digitalt nådde vi förra veckan 7,3 miljoner unika webbläsare. Det är mer än under riksdagsvalet eller efter terrorattentatet vid Drottninggatan men något färre än under mars i år. Under tre veckor i rad nådde vi över 8 miljoner unika webbläsare.

Tittarsiffrorna på nyhetsprogrammen i TV har motsvarande utveckling. Rapport, Lokala Nyheter och Morgonstudion är fortsatt på skyhöga nivåer men har tappat något jämfört med topparna i mars. Aktuellt går mot strömmen och fortsätter att öka. Siffrorna är ofta fördubblade jämfört med förra året. Runt en miljon svenskar sätter på SVT2 varje kväll, och vi ser att vi når en yngre publik än vanligt. Behovet av den kvalificerade fördjupningen som Aktuellt ger tycks extra stor.

Kollegor på europeiska nyhetsredaktioner vittnar om samma sak när det gäller den snabba nyhetsrapporteringen, publiken är fortsatt väldigt stor, men det sker en avmattning.

Det här är inte konstigt, tvärtom. Corona har på ett obehagligt sätt blivit en ny del av vår vardag. Behovet att minut för minut uppdatera sig kring det senaste minskar. Många vittnar också att man helt enkelt inte orkar ta del av alla negativa nyheter.

Om detta resoneras det ständigt på redaktionerna. Vi ska aldrig skönmåla, vi måste berätta om brist på utrustning, trycket i vården och ifrågasätta makthavare. Men vi måste även i nyhetsrapporteringen berätta om lösningar, om goda initiativ och om hur människor ställer om sin tillvaro. Ibland vill vi också locka till skratt.

Här några exempel från SVT Nyheter och Sport:

Se och le generatorn Länk till annan webbplats.. Här bjuder våra ”mysklippsredaktörer” och datajournalister på pärlor från SVT:s arkiv.

En ovanlig vardag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Följ gärna Peter Mattssons distansarbetande familj, Linda Jönssons fina version av Skönheten och Odjuret eller Mona Abrahmsson som går på konsert via sociala medier.

SVT Sport bjuder på Länk till annan webbplats.alla Sveriges fotbollsmatcher från succésommaren 1994 Länk till annan webbplats.

Vi är glada för att så många väljer att ta del av SVT i denna tid av kris. Det är ett förtroende som avspeglas i mätningar. När Novus frågar vilka myndigheter och institutioner man har högt eller mycket högt förtroende för hamnar SVT på 3:e plats, Länk till annan webbplats.efter sjukvården och Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats. .

Nu är påsken är här. Vi fortsätter att oförtrutet jobba på nyhetsredaktionerna men försöker också uppmuntra till vila. Vi är påverkade som alla arbetsplatser, av hårt tryck, av oro och av sjukdom, även om sjukfrånvaron just nu inte stuckit iväg. Kollegor från andra delar av företaget som normalt inte jobbar med nyhetsjournalistik hjälper till.

Vi har beslutat att sänka tempot i nyhetsrapporteringen när det är möjligt. Vi ska fortsatt såklart vara snabba i breaking news, men totalt sett göra något färre publiceringar. Normalt publicerar vi så mycket material att en vanlig nyhetskonsument bara tar del av en bråkdel. Vi uppmuntrar till att göra fler intervjuer via videolänkar och till ett större utbyte av material mellan lokala redaktioner och riksredaktioner och med internationella kollegor. Vi följer nya säkerhetsrutiner som bland annat föreskriver distans till de vi intervjuar och hur vi ska desinficera utrustning. Här kan du få en inblick i hur arbetet ser ut i dessa mycket speciella tider Länk till annan webbplats..

Det är en ovanlig vardag även på nyhetsredaktionerna.

Anne Lagencrantz, chef nyhetsdivisionen

PUBLICERAD 9 Apr 2020 - 10.08