Därför sänder vi statsministerns tal till nationen

Det hör till ovanligheterna att statsministern ges utrymme att tala direkt till vår publik. Senast var inför riksdagsvalet 2018, och då deltog alla partiledare med varsitt ”tal till nationen”.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Vlada Cakic/SVT

Nu står vi inte inför något riksdagsval med samma krav på alla partiers representation, däremot mitt i en för Sverige och världen helt unik situation till följd av Coronapandemin. Det är värnandet om public services oberoende som gör att dessa tal hör till undantagen. Vi har ett granskande uppdrag och makthavare medverkar därför vanligtvis i former som tillåter ifrågasättande. Den här gången kommer Löfvens tal att kommenteras och analyseras i Agenda i omedelbar anslutning till att talet sänts.

Statsministerns tal till nationen är dock en mycket liten del av det utbud som just nu hanterar konsekvenserna av Corona. Vi befinner oss i extraordinärt nyhetsläge och våra redaktioner arbetar för högtryck med att leverera senaste nytt och saklig, förklarande journalistik till vår publik. Den roll SVT just nu spelar som samlande kraft och informationskälla för publik i alla åldrar går inte att ta miste på. Vi ser en stor publiktillväxt hos våra nyhetssändningar och SVT Nyheters sajt just nu och vi gör allt vi kan för att svara alla de människor som vänder sig till oss med frågor, oro och kunskapstörst. SVT gör nu förändringar i utbudet med en lång rad nyinsatta program för att möta publikens behov till följd av coronakrisen.