När inte ens idrotten kan hjälpa

I den kris som världen befinner sig i just nu är det ingen tvekan. Människors hälsa och samhällens fortlevnad är det primära. Idrott är sekundärt, om ens det.

Det är ovant och konstigt.

För idrotten har ju alltid varit en tillflyktsort för människor och samhällen i tuffa tider. När ekonomin krisat, när samhällen brakat samman eller när ondskan slagit till har vi vänt oss till idrotten. Idrotten har samlat oss som folk och nation, idrotten har gett oss förströelse, underhållning och hjälpt oss att tänka på annat när vi behövt det som mest.

Men den här gången är också idrotten drabbad.

Drabbad av en pandemi som orsakar en enorm skada på människor, nationer och världsekonomin. Den här gången kan inte idrotten, i alla fall inte på sitt vanliga sätt, vara den samlande kraft som vi är vana vid. Dom senaste dagarna har varit extraordinära på alla sätt och vis i idrottsvärlden. I stort sett varje timme har vi nåtts av besked om inställda eller uppskjutna tävlingar, matcher och evenemang. I samma takt har vi tv-bolag ställt in sändningsplaner och sport-tablåerna gapar nu nästan helt tomma på direktsänd idrott. Jag själv har fattat beslut om långt över 100 timmar inställd sport-tv bara i närtid.

Just nu agerar vi alla för samhällets bästa.

Det är klokt, viktigt och riktigt.

Men snart tvingas många förbund, klubbar och evenemang börja hantera tuffa konsekvenser av det som händer. Inställda matcher betyder inga intäkter. 

Enligt Riksidrottsförbundets uppskattningar skulle en miljon åskådare besökt SHL, Svenska Cupen i fotboll, Allsvenskan samt högsta ligorna i innebandy, handboll och basket mellan 11 mars till sista april. En miljon gånger några hundralappar per åskådare är pengar som inte kommer tillbaka.

På tisdag har tre av världens tyngsta idrottsförbund möten. Mycket talar för att vi redan då får besked om att hockey-VM och fotbolls-EM ställs in. Internationella olympiska kommittén och OS-arrangören Japan har hittills haft dörren öppen för OS men frågan är om inte den dörren snart också smälls igen.

En sportälskares drömsommar kan vara över innan den ens har börjat och snart kan tusentals och åter tusentals idrottare träna utan att ha något slutmål i direkt fokus. 

Varje vecka tittar miljontals människor på sport i SVT. Nu kan vi inte erbjuda direktsänd sport som vi och ni är vana, men vår nyhetsrapportering upphör inte. Vi fortsätter att sända Sportnytt, Sportspegeln och sport i Morgonstudion som vanligt och svtsport.se Länk till annan webbplats. och text-tv är ständigt igång.

På tisdag sänder vi också ett nyinsatt program, Sportspegeln special: om idrott och corona. Länk till annan webbplats. Programmet kommer bland annat att handla om dom stora nyheter som väntas under dagen men vi hoppas också kunna svara på några av alla frågor som ni tittare har.

Från och med måndag kommer ni också att kunna se våra klassiska VM-krönikor i fotboll igen, elva program med fotbollshistoria från 1978 till 2018. 

Idrotten är enormt viktig för er och för oss. Och en dag, när tiden är mogen, tror jag att forskare under lång tid kommer studera vad som hände med oss människor när ett av våra främsta fundament, idrotten, togs ifrån oss under en lång tid.

För det är nog så att vi alla måste räkna med att stå utan elitidrott i många månader framöver.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT