Grattis Rapport 50 år!

Idag fyller Rapport 50 år. Det ligger inte i en nyhetsredaktions dna att blicka tillbaka. Men just idag tillåter vi oss att göra det.

Redan från början stod det klart att Rapport-redaktionen hade ambitionen att göra journalistik som märktes. Ingen blyg entré i de svenska hemmen utan pang bom rätt in i offentligheten. Att berätta om viktiga saker på ett begripligt sätt var redaktionens uppdrag. Och att vara i en stimulerande konkurrens med TV1:s nyhetsredaktion Aktuellt. Banbrytande är ett bra ord för att beskriva vad redaktionen och den förste Rapportchefen  Oloph Hansson åstadkom. Att det skulle bli en rivstart, det tror jag att Oloph Hansson hade räknat med när han anställde några av Sveriges allra skarpaste journalister.   

Raka nyheter, tuffa reportrar, programledare som kombinerar pondus och värme och en väloljad tv-produktion har varit Rapports signum. Och att på några få sekunder kunna berätta det viktigaste.  

Det tog exempelvis Ewonne Winblad exakt sju sekunder att i Rapport-sändningen klockan fyra på morgonen den 1 mars 1986 säga: ”Statsminister Olof Palme är död. Han mördades mitt i centrala Stockholm strax efter klockan elva igår kväll.” På sju sekunder var det som skakade Sverige den där lördagsmorgonen sagt.  

I det vanliga livet är några få sekunder en kort tid. En paus i ett samtal eller tiden det tar att hälla upp en kopp kaffe. Några minuter är en kort väntan på bussen eller i kön i mataffären. Några minuter i Rapport ska ta fram det viktigaste i en statsbudget eller avslöja en fuskare. Några minuter eller sekunder kan i tv-kamerans lins skildra verkligheten hos någon som lever ett liv främmande från vårt eget. Några sekunder eller minuter i Rapport kan göra oss som tittar rasande eller glada.  

50 år är både en kort och lång tid. På ett sätt har nästan allt förändrats i medielandskapet. Att Rapport och Aktuellt var stenhårda konkurrenter där medarbetarna på var sin sida av en SVT-korridor knappt hälsade på varandra känns idag främmande. Annat är sig likt – publiken vill också 2019 ha nyhetsmedier som de litar på, som är experter på journalistik.  

Rapportpubliken har hängt med på en hel del förändringar under de här 50 åren. Sändningstider har ändrats. Rapport som 1969 var TV2:s flaggskepp lades i början av 2000-talet i SVT1. På 80-talet tillkom en sen sändning med det i dag något obegripliga namnet Rapport 2. I början av 1990-talet var det hög tid att starta morgonsändningar på SVT och Rapport morgon drog igång. Kravet på konkurrens mellan Rapport och Aktuellt har tagits bort och idag är jag chef för båda redaktionerna som kompletterar varandra med olika uppdrag.  

Jag har varit chef och ansvarig utgivare för Rapport i två av 50 år. Det är ett av de finaste journalistiska uppdrag man kan ha. För i 50 år har Rapport haft mycket hög trovärdighet, en tillit som ska förtjänas genom att dag efter dag leverera god journalistik. I 50 år har publiken valt Rapport både de dagar när inget särskilt har hänt men ännu mer när nyhetsläget har varit omtumlande.  

För dessa 50 år vill jag sända ett stort och varmt tack till dig som tittat. Tack för förtroendet och för att du gett oss av din tid. Tack för att du har så höga krav att du blir heligt förbannad när du tycker att vi brister. Tack för att vi får vara en del av din vardag. 

Mitt löfte till dig är att vi ska fortsätta att ta väl tillvara på din tid. Vi ska fortsätta att vara relevanta, granskande och trovärdiga. Vi ska spegla det viktigaste i hela Sverige och världen. Vi ska fortsätta att vara, inte bara det största, utan också det bästa sammanfattande nyhetsprogrammet. Och vi ska alltid kunna göra en riktigt allvarlig nyhet begriplig på några få sekunder eller minuter.