Hur tänkte ni egentligen?

Petter Bragée, programchef och ansvarig utgivare för Sommarlov, om ett låtval som väckt kritik.

Foto: Marcus Skogström/SVT

Det är en fråga jag som ansvarig utgivare fått ett antal gånger sedan den 16-åriga rapartisten Suzi P från Bjuv framträdde i Sommarlov i fredags med låten "Shunon". En låt som i sin originalversion innehöll en textrad med ordet kokain (textraden var inte positiv till kokain). Artisten bytte på eget initiativ den textraden i sitt framträdande i Sommarlov så den hördes aldrig i något barnprogram. Men rubrikerna om "knarklåt" och "kokainlåten" var stora i kvällstidningarna. Och anmälningarna till Granskningsnämnden började anlända, liksom mail och samtal från oroliga föräldrar och vuxna. Många alltså med frågan "hur tänkte ni egentligen"?

Jag tycker det är en berättigad fråga och jag tycker det är bra och viktigt att vuxenvärlden bryr sig om barnens mediekonsumtion. Vi välkomnar kritik och vi tycker det är bra att oroliga föräldrar anmäler oss om de anser detta välgrundat.  Så hur tänkte vi då? När jag här får förklara utanför kvällstidningarnas korta replikmöjligheter tillåter jag mig börja med en bakgrund.

SVT publicerar 68 timmar Sommarlov i sommar. Huvudtemat är hjärnans mysterier och vi försöker väcka barnens kunskapstörst och vetenskapsintresse. Vi blandar ren pedagogik, underhållning och spänning. Vi har fått stort gensvar och en rekordstor publik både online och på plats vid inspelningarna i Malmö i sommar. Det vi är mest stolta över är att många föräldrar berättar om hur Sommarlov lär barnen mycket om hjärnan och andra viktiga saker på ett lekfullt sätt. Men Sommarlov är som sagt också en del underhållning. På fredagar har vi i många år haft artistbesök. I år har artister som Arvingarna, Malou Prytz, Hasse Andersson och Theoz framfört låtar inför tusentals personer i Sommarlovsparken. Bredden av artister speglar barnens breda musiksmak, men låtar och texter är sällan direkt gjorda för barn.

Den aktuella frågan är dock om det denna gång med låten Shunon blev alltför vuxet och apart i sammanhanget. Vi tycker delar av den kritik vi fått verkligen är vettig. Även om textraden där kokain nämndes var utbytt fanns gott om andra referenser som är svåra att relatera till för barn. Just detta har dock skett förr, och barn förstår i regel att det artisterna framför är just låtar som inte är direkta bruksanvisningar till hur barn ska agera. Det är programledarna och gästande barn som är Sommarlovs viktigaste röster. Men med facit i hand så var det här låtvalet långt från klockrent och vi kommer noggrannare se över vilka texter som framförs i programmet i framtiden.

Kritiken mot det här låtvalet har ofta haft undertonen att vi inte har någon aning om vad vi håller på med överhuvudtaget. Jag tror vi mestadels har det. Och att Sommarlov är ett bra program om man vill att barnen ska lära sig exempelvis om miljö, demokrati eller hjärnan.  Vi tycker det är bra att föräldrar bryr sig om barnens mediekonsumtion och meddelar när de tycker det blir fel. Jag uppskattar om du fortsätter titta på vårt program med kritiska ögon och barnens bästa i fokus och meddelar oss om du ser annat du tycker är olämpligt. Tack igen för all feedback både kring Suzi P och resten av de 55 timmar vi sänt hittills i sommar