För 40:e året i rad firar SVT sommarlovet tillsammans med Sveriges alla barn

Årets Sommarlov kommer som vanligt fyllas med tävlingar, roliga gäster och massa sommarbus. Men vi kommer också prata om det viktigaste vi vet: demokrati.

Sommarlov 2018 Foto: Mattias Ankrah/SVT

Minns du ubåtsmackan i Hajk? Eller ”Ulla-Bella, min sekreterare”? Minns du Tippens mantra ”ingenting försvinner, allt finns kvar”? Eller var du kanske ett av barnen som sommaren 1997 hojtade ”Salve!” istället för hej? Alla som har varit barn i Sverige någon gång de senaste 40 åren minns sommarlovens morgonprogram. Och visst är det få saker som förenar oss så starkt som nostalgin över ett barnprogram? 

I årets Sommarlov är temat demokrati under rubriken ”gör din röst hörd” - för att det är valår, men mest för att alla barn ska veta att de har rätt att bli lyssnade på. Programledarna Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick kommer tillsammans med tittarna leka och testa hur demokrati fungerar. Vi hoppas att det blir lika roligt och spännande som förra året när barn över hela Sverige blev planetskötare. De samlade skräp och påminde oss vuxna om hur viktigt det är att återvinna. Kanske kan årets lekar hjälpa oss komma ihåg hur viktigt det är att lyssna på varandras röster? 

På samma tema har vi nyligen lanserat Lilla Aktuellts valkoll: en demokratiskola som samlar och förklarar fakta om demokrati och politik i Sverige. Sidan kommer fyllas på ända fram till valet, och Lilla Aktuellt kommer förstås fortsätta att ställa barnens viktigaste frågor till politiker och andra vuxna med makt. Precis som Barnjournalen gjorde för 30 år sedan. 

I år har vi alltså valt att lyfta demokrati på barnens villkor i två av Barnkanalens största program. 

Det är ingen slump. 

SVT har en lång tradition av att vara på barnens sida: vi gör innehåll utifrån deras behov, vi låter dem synas och höras. Vi gör det för att vi vill att Barnkanalen ska finnas där varje dag, oavsett var och vem du är. Vi vill vara det trygga, roliga och spännande valet – både för dig som förälder och för dina barn. Från Bolibompa baby för de allra yngsta, via julkalendern, Sommarlov och Lilla Aktuellt till Klassen för de äldre barnen. 

Just Klassen är Barnkanalens allra populäraste program just nu. Serien utspelar sig på en högstadieskola och handlar om att vara 13 år i Sverige 2018. Den tar upp ämnen som att vara ny i klassen, bli kär för första gången och våga säga emot när man utsätts för grupptryck. Skolan där Klassen utspelar sig skulle kunna vara vilken svensk skola som helst - en verklighet som barn i Sverige känner igen, och som ingen annan skildrar. 

Det här är inte nytt, det här är vad barn-tv har varit sedan långt innan Bullen. Och det här är vad vi vill att svensk barn-tv ska fortsätta vara. För i en demokrati är allas röster viktiga, i en demokrati har även barnen rätt att påverka och förändra saker som de tycker är orättvisa. Den möjligheten får barn i Sverige via Barnkanalen.  

Vi tycker att det är viktigaste man kan göra i Sverige 2018. Och vi hoppas att årets Sommarlovstittare kommer minnas det här hela livet. 

Sara Ohlsson, kommunikationsansvarig Barnkanalen

Safa Safiyari, kanalchef Barnkanalen