Melodifestivalen skapar sammanhållning i Sverige

Melodifestivalen har dragit igång. Med musiken i centrum väcker programmet engagemang och känslor.

Melodifestivalen skapar tillsammans med andra underhållningstitlar på SVT gemensamma upplevelser. Det har kanske aldrig varit så viktigt som i dag när polariseringen i samhället ökar.

Samtidigt är Melodifestivalen ett program som ofta diskuteras. Hur kan SVT sända något så ytligt? På vilket sätt kan ett program där man sjunger och dansar vara public service? Ibland blir Melodifestivalen ett slagträ i en större debatt om vad som är smalt och vad som är brett och vad svenska folkets licenspengar ska gå till.

Visst glittrar det om Melodifestivalen, men bakom konfettin vill vi väcka värme och gemenskap med hjälp av musiken. Gemenskap i alla former är det viktigaste som finns för människor och musik som budbärare och brobyggare har en enorm kraft. Det ser vi även i program som "Allsång på Skansen" och "Så ska det låta" – andra SVT-program som sen många år tillbaka lockar stor och bred publik.

Melodifestivalen är en av de viktigaste ritualerna för människor i Sverige näst efter födelsedagar och midsommar, enligt en studie av SOM-institutet. En sådan position kan ett tv-program bara skaffa sig genom lång, trogen och angelägen tjänst. Melodifestivalen är ett av de kanske bästa exemplen på vad man brukar kalla lägerelds-tv. Ett begrepp som försöker beskriva funktionen hos program som samlar många till en gemensam upplevelse. Just tillsammanstittandet kan ju vara en utmaning i dessa tider, när alla lätt hamnar med varsin skärm. Inget fel i det, men ibland är det härligt och viktigt dela en upplevelse med andra.

Årets Melodifestival kommer liksom tidigare år att utmana det förväntade och uppmuntra till nya tankar. Vi värnar alla människors lika värde och utmanar normer och konventioner. Att denna tanke, som är utgångspunkten för hela SVT:s verksamhet, genomsyrar programmet tror jag på riktigt har betydelse för sammanhållningen i landet.

Vi gör program i många olika genrer och vi tar upp frågor av olika slag och på olika sätt. Vi vill göra människor mer kloka och insatta men också ge möjlighet att dela skratt och gemenskap. Samtidigt som vi sänder Melodifestivalen i SVT1 går Kulturstudion i SVT 2 med bland annat Trollflöjten, Carmen och Bergmans film Sommarlek under de aktuella veckorna.

Med hjälp av Melodifestivalen bygger SVT relation till en stor och bred publik. Det demokratiska uppdraget som SVT har kan på helheten bara uppfyllas om många tittar. Melodifestivalen fyller därför en viktig funktion, tillsammans med andra program som kan vara betydligt smalare. Det breda och det smala utgör tillsammans den helhet som blir public service.

Melodifestivalens bärs fram av sina egna starka värden, så har det varit ända sedan programmet startade. Alla är med oavsett musikalisk och kulturell hemvist. Alla är där för att de har något att bidra med.

Melodifestivalen är en fest som uppmärksammar, vårdar och berikar den svenska musikskatten med musiknummer av olika sorter och smaker. Alla kan hitta sin favorit men också något att reta sig på. Vi måste våga utmana, tänja gränser och väcka känslor. Det har SVT gjort i alla tider, allt sedan Per Oscarsson klädde av sig i familjeprogrammet "Hylands Hörna" på annandag jul 1966.

Det var ingen tillfällighet att slogan var Come together och We are one när Sverige anordnade Eurovision Song Contest de två senaste gångerna. Det tar fasta på behovet av gemenskap människor emellan, vilket också var grundtanken när ESC skapades 1956, i en tid då behovet var stort av att ena ett splittrat Europa.

Drygt 60 år har gått sedan dess, men behovet att mötas är lika stort i dag som då. Därför är det med varm känsla i magen som vi nu förklarar Melodifestivalen 2018 invigd. Lycka till alla som tävlar och må bästa låt och artist vinna!