Åh vad vi haft roligt med dig Hasse Alfredson

Det är svårt att hitta ord som är tillräckliga för att beskriva Hasse Alfredsons livsverk. Han var en mångkonstnär – enastående som underhållare, satiriker, författare, filmskapare, regissör och skådespelare. Han var komikern som aldrig fruktade allvaret. Han var samhällskritikern och humanisten som använde ordet, bilden och humorn som vapen.

För mig och för de flesta av oss var han Hasse. Den mer drastiske och omedelbare i revyerna och filmerna han skapade tillsammans med Tage Danielsson. Vi har fått Blommig falukorv och Falsk som vatten, Gula hund och Äppelkriget. Och vi har också fått hans ställningstagande för den utsatta, utstötta människan som han så smärtsamt skildrade i filmen Den enfaldige mördaren med Stellan Skarsgård i huvudrollen. 

Vi minns hans rolltolkningar: fiskargubben Garbo i Att angöra en brygga, smugglaren Ruskprick i Saltkråkan och förstås minns vi Hasse Alfredsons hisnande associationsförmåga i de otaliga Lindeman-sketcherna. 

Hasse Alfredson har präglat SVT och den svenska televisionen. Han har skapat klassiskt tv-drama som Kvartetten som sprängdes och gjort radio- och tv-historia i Mosebacke Monarki. Vi har sänt Hasses och Tages revyer och filmer. Denna sorgens kväll kommer vårt sätt att hedra Hasse att vara att göra delar av hans värv tillgängligt i minnesprogram i tv, på SVT Play och i Öppet arkiv.

För att citera Hasse Alfredsson själv när han höll tal över Tage Danielsson på minnesstunden på Skogskyrkogården i södra Stockholm: 

Åh, vad vi har haft roligt med dig.

Hanna Stjärne, vd SVT