Sportstudion – din söndagskompis i höst

Knappt har vi hämtat oss från premiären av ett helt nytt nyhetsprogram – Morgonstudion – förrän det är dags för nästa: På söndag startar vi Sportstudion. Ett nytt sportformat som vi hoppas ska bli en god vän i söndagssoffan på samma sätt som Vinterstudion skapat en varm relation med sportpubliken under det kalla vinterhalvåret.

Tanken bakom Sportstudion är en strategi för SVT Sport som växt ur en omsorgsfullt byggd framgång – Vinterstudion. Strategin handlar om att skapa format och redaktionell paketering som förmår lyfta sporter som inte självklart når en bred publik på egna ben, utan mer engagerar en nischpublik.

Skidskytte är till exempel normalt en sport som kräver en Magdalena Forsberg, en Björn Ferry eller en Helena Ekholm för att ta sig ut till den svenska sportpubliken för egen maskin. I dag är det 15 år sedan Magdalena Forsberg dominerade sporten med sina sex VM-guld och två OS-brons. Magdalena själv har, liksom Björn Ferry, utvecklats till en kär tv-profil både inom och utanför sporten. Men svenska folkets kärlek till skidskytte består. Jag må nu tala i egen sak, men är så pass ny att jag inte kan ta åt mig någon del av detta när jag påstår följande:

Vinterstudions framgång beror på en unik kompetens inom SVT Sport som förmår lyfta intresset för evenemang genom redaktionell paketering. Sant är att vi har ett alldeles särskilt och långt förhållande till skidsport i Sverige och kanske är inte konceptet helt överförbart till andra sporter. Men vi har bestämt oss för att inte låta det hindra oss från att försöka. Därför startar vi Sportstudion på söndag 3 september och kör varje söndag fram till Vinterstudion startar som vanligt med skidupptakten i Bruksvallarna den 18 november.

Sportstudion startar runt lunch, mellan 12.00 – 13.00 och slutar 18.00 eller 19.00. När något evenemang så kräver startar vi klockan 10.00. Programledare för denna satsning blir två mycket välbekanta figurer för sportpubliken: Marie Lehman och David Fjäll. Sportstudion kommer vara ett nav för livesport och nyheter. Vi binder ihop våra sportsändningar med de hetaste nyheterna och resultaten från hela söndagens sportevenemang.

Vår ambition är ett rappt, underhållande och personligt tilltal. Våra starka experter får en nyckelroll jämte programledarna liksom gäster i form av aktuella sportprofiler. I programmet möter du våra kompetenta experter som Daniel Nannskog och Frida Östberg om fotboll, Mikael Renberg och Jonas Andersson om hockey, Kajsa Bergqvist om friidrott, Jonas Kruse om motorsport, Pernilla Wiberg och Tobias Hellman om alpint, Lotta Björe och Gunilla Byström om ridsport och Emma Johansson om cykel. Andra sköna SVT-sportprofiler du kommer att möta i Sportstudion är Chris Härenstam, Jane Björck, Dusan Umicevic, Jacob Hård och Johan Ejeborg. Ett uppställ av programledare, profiler och experter som vi utan tvekan kan kalla fullödigt och fulltaligt.

Evenemang och sporter du kommer att kunna se i Sportstudion är:

Finnkampen, friidrott. Världscupen, ridsport. Damallsvenskan, fotboll. CHL, TV-pucken och SDHL, ishockey. Rally-VM, Rallycross-VM, Gotland Grand National och STCC, motor. Cykel-VM, Supersprinten i längdskidor och Världscupen i slalom och storslalom.

Vi hoppas Sportstudion ska bli en söndagskompis du vill hänga med och bli den där sportvärlden att sjunka in i.

Mycket varmt välkommen att titta!

  • PUBLICERAD 1 Sep 2017 - 14.09
  • Jan Helin, programdirektör