I kväll kan Carina Bergfeldt bli årets tv-personlighet

Som första utlandskorrespondent kan SVT Nyheters Carina Bergfeldt prisas med Kristallen som årets tv-personlighet i kväll, och det ser jag som stort, en hedersbetygelse för en journalist som gör skillnad.

Carina Bergfeldt. Foto:SVT

Oavsett tid på dygnet, oavsett ämne och oavsett om det är tv eller digitalt, är Carina alltid beredd att rapportera. Med en sällsam energi, entusiasm och personlig närvaro gör hon USA begripligare för oss. Ibland undrar jag hur hon orkar, och om hon aldrig blir trött, eller åtminstone grinig.

Dagarna är långa och omständigheterna är utmanande. När Morgonstudion vaknar är det mitt i natten i Washington. Carina flänger ständigt och det tär, kanske bäst illustrerat av när hon kom hem från Haiti smittad med kolera, och skrev en underbar krönika https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jag-har-aldrig-varit-med-om-nagot-liknande Länk till annan webbplats. från sjuksängen.

En av Carinas stora uppgifter är att bevaka en historiskt oförutsägbar amerikansk president och belysa såväl Trumps osanningar som hans anhängares perspektiv, och där lyckas Carina med något förbluffande svårt: Hon gör det komplexa och ibland absurda tydligt. Vi har alla en tendens att vänja oss vid det avvikande, men Carina hjälper oss varje dag att se till att det onormala inte känns normalt.

Kombination av kunskap och berättarkraft har gjort Carina oerhört uppskattad på kort tid. För bara drygt ett år sedan lämnade hon Aftonbladet och kom till SVT Nyheter.

Jag skulle så innerligt vilja att vi på lördag pratar om det historiska som hände på Kristallen-galan:  Att ”Last night in Sweden”- för att citera Trumps berömda ord – då vann Carina, som representant för ett viktigt skrå, priset som årets tv-personlighet.

Men det är inte lätt att tävla i tv, inte minst när de nominerade tv-personligheterna jobbar med så väsensskilda program. Kanske får vi istället gratulera några av de andra nominerade (från programmen Mandelmanns gård, Wahlgrens värld, Unga mammor och Ullared)? 

Fast egentligen spelar det ingen roll, inte för mig åtminstone. Carina, och vi som får glädjen att följa henne är vinnare. Carina behövs. God journalistik behövs mer än någonsin.