Mångfald och SVT

Pablo Dalence, moderator, Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter/Sport, Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio och Gunilla Hultén, medieforskare på JMK i en tidigare debatt om mångfalden i public service, länk nedan. Foto: Per Westergård.

I en självkritisk intervju med svtnyheter.se har jag resonerat kring bristen på mångfald och vad SVT gör för att motverka den.

Det har tolkats som att jag menar att det inte finns erfarna journalister med mångfald utifrån språk, perspektiv och nätverk som skulle klara jobbet. Det är givetvis inte sant. Jag menar att jag heller aldrig sagt så. Jag är uppriktigt ledsen om jag har varit otydlig och uppfattats på ett sätt som gjort att skickliga journalister känt sig osynliggjorda. Det var verkligen inte min avsikt.

Vi har generellt en tendens att rekrytera efter likhet, eller efter det vi redan har och känner igen. Utmaningen är att rekrytera bredare och att tillföra kompetens där vi brister. Det gäller oavsett om man jobbar framför eller bakom kameran.

Vi måste också ytterligare bredda perspektiv och ämnesval i vårt utbud. Vems perspektiv har vi i rapporteringen? Vilka ämnen tar vi upp? Vilka kommer till tals?

Det är viktiga frågor och den debatt som förs nu är i grunden bra. Vi måste även se och inspireras av framsteg. Det är svårt att kvantifiera nätverk och perspektiv men ser vi bara till bristkompetensen språk har sport- och nyhetsredaktionerna det senaste året rekryterat medarbetare med många olika språkkunskaper.

SVT har också gjort en historiskt stor omställning lokalt. I början av juni invigs, tillsammans med SR, redaktionen i Övertorneå. Det är vår 34:e redaktion. Vi har tidigare öppnat i Rinkeby, Angered, Södertälje och Helsingborg. Det gör skillnad i vår journalistik.

Sammanfattningsvis: Det finns många journalister externt och internt med mångfaldsbakgrund utifrån språk, perspektiv och nätverk. Det händer mycket på SVT. Men vi är inte nöjda och vi behöver öka tempot.

Anne Lagercrantz

  • PUBLICERAD 19 Maj 2017 - 13.26