Om att fylla 67 och arbeta på SVT

För en månad sedan skrev jag denna blogg om att fylla 67 år och arbeta på SVT. Nu vill jag lyfta ämnet igen med tanke på de förändringar vi står inför med utveckling och förnyelse av våra program.

Först, några siffror att glädjas åt:

SVT är en arbetsplats där människor gärna vill stanna länge. Våra tillsvidareanställda har i genomsnitt arbetat här 14,2 år. Vårt företag har gott rykte och många vill jobba på SVT: Förra veckan blev vi utsedda till Sveriges mest attraktiva arbetsplats enligt Randstad Employer Brand Research Länk till annan webbplats..

Gott arbetsklimat

Jag hoppas, och tror, att roliga arbetsuppgifter, ett gott och inspirerande arbetsklimat och bra kollegor gör att vi inte vill sluta. Många jag pratar med uttrycker också att de drivs av att de bidrar med något viktigt till samhället, de väljer att jobba här även om lönen i vissa fall skulle kunna vara högre någon annanstans. Public service är viktigt, journalistiskt mod och kreativt berättande behövs, kanske mer än någonsin.

Medelåldern för våra tillsvidareanställda är 47 år. Idag inträder den officiella pensionsåldern vid 65 med möjlighet att jobba kvar till 67, då anställningen avslutas.

Kompetens och energi

Jag har de senaste åren gått på många avtackningar och slås alltid av vilken kompetens och energi blivande SVT-pensionärer har.

En del ser fram emot sina nya, fria liv som pensionärer och känner sig färdiga med arbetet medan andra inte alls vill sluta jobba. Det finns ibland möjligheter för anställda som passerat 67-årsdagen att arbeta vidare som visstidsanställda eller uppdragstagare och detta är viktigt: Ska SVT verkligen spegla hela Sveriges befolkning så behöver vi även ha anställda som är över 67, och dessa personer besitter stor kunskap och erfarenhet som kan föras vidare till yngre anställda.

Faktum är att vi idag har många före detta anställda som arbetar hos oss efter 67 års ålder. 

Säkra mångfalden

Men just för att vi ska kunna säkra mångfalden, så är det avgörande att tjänster frigörs av pensionsavgångar. Vår kostym kan inte växa.

Lediga tjänsteutrymmen ger oss möjlighet att få in människor som bidrar med perspektiv och kompetens som vi saknar idag, och som är helt nödvändiga för att vi ska uppfylla kravet på mångfald, både i rutan och bakom.

  • PUBLICERAD 12 Maj 2017 - 11.29