SVT öppnar sin 34:e redaktion – i Övertorneå

Närvaron i norr kommer att vidga och berika journalistiken.

Flygfoto över Tornedalen. Foto:LEIF NYBOM/SVT

Inom kort är det dags igen. Sladdar dras, datorer installeras och SVT-skylten spikas upp. Denna gång, precis som i bland annat Kiruna, Norrköping och Halmstad, delar vi kontor med vår public service-syster Sveriges Radio.

Två medarbetare, en från SVT och från Sveriges Radio, kommer från start finnas i Övertorneå.

Vår medarbetare Ahti Aasa arbetar med SVT:s produktion på meänkieli, sedan 2000 ett av våra officiella minoritetsspråk. Övertorneå är en strategisk placering. Tätorten finns centralt i meänkieli-området och här finns närheten till Finland. Vi vet hur intresserad vår publik är av våra grannländer. Vi får en ökad geografisk närvaro i denna vidsträckta del av landet, och en ökad beredskap om något stort händer. Närmaste SVT-programmet sänds från Luleå som ligger nära två och en halv timmars resa bort med bil.

Det här är den andra SVT-nyheten om förstärkning i norr 2017. Från och med januari i år jobbar Luleåbaserade Kirsi Vanttaja som SVT:s nya Barents-korrespondent. I ett samarbete mellan utrikesredaktionen och SVT Nyheter Norrbotten ska Kirsi bevaka regionen som innefattar norra Finland, Finnmarks och Troms fylken i Norge och Kolahalvön i Ryssland. Området är nästan lika stort som Sverige och bevakningen rymmer allt från säkerhet och storpolitik, som spänningen mellan Väst och Ryssland, till jämförelser mellan vardagslivet i de fyra länderna.

På bara ett par år har SVT:s tidigare 27 orter utökats till 33 och nu alltså till 34. Jag har skrivit om bakgrunden här, i samband med att vi förra året invigde redaktionen i Angered. 

Det är en stor förändring, en av de största i SVT:s historia. Vi har ändrat arbetssätt, rutiner och bemanning. Bakgrunden är en önskan till ökad närhet. Vi ska finnas där folk är. På plats i Övertorneå och på resa i Barents-området får vi möjlighet till möten och perspektiv som vi omöjligt kan få på distans. 

Vi i media tenderar ofta att vara fixerade vid vad som händer i storstäderna men vi behöver lyfta blicken. Det som kan tyckas vara en utkant kan i själva verket utgöra en skärningspunkt, ett centrum för nya rörelser. Jag är övertygad om att vår ökade närvaro i norr kommer att vidga och berika journalistiken.

Mer läsning:
En intervju Länk till annan webbplats. med Barents-korrespondenten Kiris Vanttaja och redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten Fia Wiren.