Hur ska det gå för den svenska landsbygden?

Den svenska landsbygden är i förändring, många orter kämpar mot arbetslöshet, avfolkning och krympande offentlig service. I Resten av Sverige gör journalisten och författaren Po Tidholm en resa genom landet. Programbeställare Helena Olsson ger bakgrunden till programserien.

Efter valet 2014 skrev valforskaren Henric Oscarsson med flera att det är en gåta att skillnader i grundläggande levnadsvillkor mellan människor i städer och på landsbygd inte exploaterats mer av partierna som politisk fråga. I andra länder har skiljelinjerna mellan stad och land lett till politisk organisering i högre grad än i Sverige.

SVT tar nu ett grepp om frågan. Dokumentärserien ”Resten av Sverige” får premiär ikväll kl 21 i SVT1 eller redan nu i Play Länk till annan webbplats.. I tre avsnitt följer vi med journalisten och författaren Po Tidholm, som själv vuxit upp i Arbrå i Ljusnandalen och ägnat decennier åt att försöka förstå förändringarna i svensk landsbygd. Vad är det som händer – och varför? Vi följer med på en resa genom landet, till byar där invånarna själva har tagit över skola och äldreomsorg och vi möter forskare som försöker ge svar på vad som hänt i Sverige i takt med att den urbana livsstilen blivit norm. 

Det är en ganska dyster bild vi får av den landsbygd som samtidigt omhuldas av storstadsbor som kuliss för rekreation och som avkopplande idyll. I denna utveckling blir plötsligt flyktinginvandringen en faktor, och på sin sina håll en möjlighet till omstart.

Nu befinner vi oss mitt emellan två val och det återstår att se om frågan om de stora skillnaderna i levnadsvillkor kommer att segla upp på den politiska agendan. Med den här serien hoppas vi i alla fall bidra till en diskussion och för en del säkert ny kunskap om landsbygdens villkor.