Yttrandefriheten måste ständigt försvaras

I 15 år har journalisten Dawit Isaak suttit i fängelse. Utan rättegång, den frihet och yttrandefrihet som lätt tas för given.

Foto: TT

I en film Länk till annan webbplats. som publiceras i dag medverkar journalister från SVT, TV4, TV3, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. De är några av Sveriges mest välkända journalister, som har bevakat näringsliv, politik, kultur och utrikesfrågor. De har granskat samhällsfrågor som sjukvårdens utveckling och mäns våld mot kvinnor. De är journalister som i skydd av Sveriges 250-åriga historia av pressfrihet kan ställa de skarpaste frågorna till makthavare, utan att behöva oroa sig för repressalier. De är kollegor till Dawit Isaak och uppmärksammar hur han i 15 år har nekats att utöva sitt yrke och sin yttrandefrihet. Och de är journalister som vet att yttrandefriheten alltid måste försvaras, även i Sverige. Som Robert Aschberg säger i filmen: ”Utan yttrandefrihet skulle Sverige bli tyst, förrädiskt, ett förbannat fängelse och en diktatur!” 

Tack till Andreas Cervenka, Anna Bäsén, Kerstin Weigl, Mats Knutson, Hanna Fahl, Elisabet Frerot Södergren, Robert Aschberg och Kodjo Akolor. Tack också till de medieföretag som tillsammans med SVT med denna film står upp för yttrandefrihet och journalisters möjlighet att arbeta fritt och utmana makten.   

”Har du möjlighet att skriva så gör det” är Dawit Isaaks motto. Vi är många journalister som envist och högljutt kommer att fortsätta att uppmärksamma hans öde, tills han förhoppningsvis får skriva igen. Och vi sörjer all den journalistik som världen har berövats, när han har berövats sin frihet. 

Hanna Stjärne, vd SVT

  • PUBLICERAD 23 Sep 2016 - 07.51