Vi ska fortsätta göra världen mer begriplig

SVT:s korrespondenter och utrikesmedarbetare samlades i Stockholm i veckan.

SVT:s korrespondenter och utrikesarbetare

Veckan innehåller diskussioner om säkerhet, sociala medier, relationen till hemmaredaktionerna och kanske framför allt – om prioriteringar. Ofta känns det som att tiden aldrig räcker. 

Vi vill åka till ännu fler länder, rapportera om ännu fler ämnen och på flera plattformar, oftare fördjupa och oftare återvända. Vi vill genast vara på plats efter stora nyhetshändelser. Här har riksredaktionen under ledning av Ulf Johansson gjort en betydande förflyttning. Vi sänder idag snabbare, oftare och med högre kvalité. Sommarens bevakning av kuppförsöket i Turkiet, explosionerna i Thailand och attackerna i Frankrike är exempel på utrikesredaktionens stora och viktiga bidrag till den förflyttningen. Men det räcker förstås inte med snabbhet. Vi ska också skildra det som ännu inte hänt, det som jäser under ytan. En del av journalistiken handlar om att göra publiken förberedd och mindre överraskad. Vi ska spåra trender, skiftningar i opinionen, sådant som inte exploderat, men riskerar att göra det.

När jag träffade utrikesgruppen idag lyfte jag fram ett område jag brinner för: att koppla ihop det globala och det lokala. Det lokala och globala påverkar och griper in i varandra. Här har public service en unik möjlighet och ett stort ansvar.  Sedan förra året finns vi på 33 orter i Sverige, och vi har möjlighet att koppla ihop det nära med det fjärran. Ett av många exempel är när nya utrikesmagasinet ”Friktion” beskriver hur den ökade spänningen mellan turkar och kurder sprider sig till Sverige och Södertälje. 

Ett annat arbete gruppen under utrikeschefen Ingrid Thörnqvist arbetar särskilt med är relationen till publiken. Närheten till publiken vässar journalistiken. Vi får tips, beröm, information och kritik. Vi lär oss och får feedback – som när vi förde samman korrespondenter, tittare och läsare i Almedalen, eller när publiken online kunde ställa frågor live till vår nya USA-korrespondent Carina Bergfeldt. Tiotusentals följer våra utsändas vardag via facebookgruppen ”SVT Korrespondenterna”. Här har vi kunnat hänga med Claes JB Löfgren och Marco Nilsons resa med husbil i USA, Johan Ripås jakt på promenadvänliga skor i Afrika, eller fotograf Salim Alsabbaghs berörande berättelse om sitt resande och Mellanöstern. 

Så kallade konstruktiva nyheter är ytterligare något redaktionen arbetar med. Konstruktiva nyheter innebär att inte bara visa upp världens mörka sidor utan också skildra det som blivit bättre – trender och fenomen som pekar i en ljus och mer hoppfull riktning. Det handlar förstås inte om att välja bort det otäcka, oroande eller katastrofala.  Vi ska aldrig skönmåla. Världen är full av elände, och ibland tvingas vi använda all vår sändningstid åt katastrofer och missförhållanden. Men vi får inte av slentrian välja bort positiva rörelser och goda exempel. Då tecknar vi inte en sann eller fullödig bild av världen. Världen är inte bara mörk. Vi skildrar också det som blivit bättre, som den ekonomiska tillväxten i Nigeria, hur terrorism motarbetas och bekämpas, och hur traumatiserade veteraner i Ukraina får hjälp.

Nu väntar en intensiv höst, med valet i USA, det förfärande kriget i Syrien, följderna av Brexit och utvecklingen i Turkiet. Vi ska fortsätta att göra världen mer begriplig.