Fråga Lund är en hyllning till nyfikenheten

Varför ska SVT plocka upp ett gammalt dammigt programformat som Fråga Lund? Jo, för att nyfikenheten aldrig tar slut. Programbeställare Peter Nyrén om en av mänsklighetens starkaste drivkrafter.

Kristian Luuk, programledare för Fråga Lund. Foto: Janne Danielsson/SVT

Sedan Fråga Lund sändes sist har det tillkommit nya svar, som i sin tur genererat nya frågor. Dessutom har möjligheterna att illustrera och levandegöra svaren på nya och spännande sätt i studio och reportage ökat.

Fråga Lunds styrka har alltid varit att man utgår från tittarnas egna frågeställningar:

Varför har män bröstvårtor?

Kan fåglar vara höjdrädda?

Kan man spräcka ett glas med rösten?

Vilket var det första språket?

Kan djur ljuga?

Varför är det så svårt att gå rakt i skogen?

Och den populäraste: Varför åker alltid tvätten in i påslakanet när man tvättar?

Konkreta, finurliga och tankeväckande frågor som sedan panelen försöker besvara utifrån sin expertis. Och i panelen sitter akademiska experter på högsta nivån inom fysik, medicin, historia, biologi och psykologi som alla förutom stora kunskaper har också kan hitta svar som tydligt, kortfattat och slagfärdigt reder ut begreppen om vad vi vet idag. Och ofta ger försöken att hitta svar på det skenbart triviala perspektiv från flera forskningsfält och discipliner.

 I Kristian Luuk har vi också en programledare som inte bara kan ställa snabba följdfrågor eller vända frågan även till nästa expert, utan också är beredd att själv ställa upp som försökskanin till experiment och tester i studion.

Nyfikenhet är en av mänsklighetens starkaste drivkrafter. Det ligger programmerat i oss att försöka förstå hur världen omkring oss fungerar, vilka krafter som ligger bakom och vad som skapar orsak och verkan. Genom årtusendena har iakttagelse lagt till iakttagelse, förklaringar och teorier lanserats och förkastats för att sedan lager för lager bygga upp den kunskap vi idag har om världen och livet. Ändå tar frågorna inte slut och nyfikenheten driver oss vidare mot nya svar. De stora frågorna är ofta desamma, men svaren utvecklas och förbättras hela tiden när vetenskapen gör nya framsteg och flyttar fram gränserna för vad vi vet och förstår.

Att SVT väljer att plocka upp Fråga Lund igen i ny kostym är en del i vår satsning på underhållande kunskap, där vi märker att intresset för populärvetenskap ökar. Samtidigt kan vi se att i de nya medieflödena ökar mängden lättspridda faktoider och pseudovetenskap, och då känns det bra att kunna göra ett brett program som bottnar i riktiga kunskaper och hyllar vetenskapliga metoder. Ett program som berättar att vi inte vet svaret på a, men i sökandet efter svaret får man chansen att belysa var vetenskapen befinner sig idag. 

Och när jag försöker så här i krönikeform presentera tankarna bakom satsningen på Fråga Lund så får jag själv en filosofisk undring som jag känner att jag vill ställa till vår panel i kommande program: Vem ställde den första frågan?

  • PUBLICERAD 24 Aug 2016 - 13.46