Tagga inte ner språkkritiken

Fortsätt att höra av dig, fortsätt kritisera, ifrågasätta och berömma. Det skriver Anne Lagercrantz med anledning av Staffan Doppings kritik av språket i SVT.

Staffan Länk till annan webbplats., tagga inte ner. Fortsätt höra av dig. Kritisera, ifrågasätt och beröm. Det uppskattas inte alltid i stunden. Stressade redaktörer och reportrar som tycker sig gjort en kanon-sändning kan såklart tycka det är trist om den enda responsen blir en språklig anmärkning.

När jag var Eko-chef bjöd vi in dig som lunchföreläsare för att ge kritik på plats. Du väckte en livlig och uppskattad diskussion om det du så fint kallade god ”muntlighet”. Du är varmt välkommen även till SVT.

Jag och vi lyssnar gärna på din språkkritik. Det kommer att bli fel även framöver, så är det på redaktioner med ständig deadline och stor leverans. Tyvärr kan vi stava och syfta och uttala fel eller uttrycka oss slarvigt, men jag håller med om att vi inom public service har ett särskilt ansvar för att vårda språket.

Vi strävar efter att ständigt bli bättre – journalistiskt och språkligt. Vi lägger avsevärd tid på att svara på frågor och diskutera via mejl, telefon och sociala medier. Sedan i våras har exempelvis ansvarig utgivare på SVT Nyheter telefontid varje vardag. Det ersätter inte andra kontakter men samtal är inte att underskatta. 140 tecken är ibland för kort för spännande språkdiskussioner.

Tro mig, kritiken är värdefull, och den gör att vi skärper oss. Och även om vi skulle uppleva synpunkter som jobbiga, ska vi självklart inte svara kritiker med att be dem ”tagga ner”. Tagga snälla istället upp. Du är en erfaren journalist med en stor kärlek till språket. Dina synpunkter behövs.

Hoppas vi ses!

Anne Lagercrantz

Staffan Doppings blogginlägg Länk till annan webbplats.