Känn dig som hemma – en serie om hopp och medmänsklighet

På Grytans flyktingförläggning arbetar frivilligorganisationen Hej främling med att underlätta vardagen för de asylsökande. Peter Nyrén, programbeställare, om dokumentärserien som förmedlar hopp, värdighet och medmänsklighet.

Emma och Samira från tv-serien Känn dig som hemma. Foto: Björn Arnemo/SVT

Jag orkar inte mer, finns det många som tänker. När flyktingpolitiken och integrationen dominerar nyhetsflödet och när frågorna är många och lösningarna kommer att ta tid att hitta så är det lätt att bli trött och värja sig.

Personligen hoppas jag att det är något som inte ska drabba SVT:s nya dokumentärserie Känn dig som hemma, för även om den handlar om asylsökande och integration så är den inte tröttande – utan värmande, hoppfull och inspirerande.

I serien följer vi organisationen Hej främling som sedan 2013 jobbar med att underlätta vardagen för de asylsökande på Grytans flyktingförläggning i Östersund. En frivilligorganisation som genom gemensamma aktiviteter som träning, körsång och fjällvandring gör det lättare att lära känna varandra och bryta isolering och fördomar. Som också drivs av insikten att bygden behöver nya invånare och vill att de som får stanna i Sverige också ska vilja stanna i Östersund.

När producenten Sonny Erhardsson och hans team kom till oss med de första bilderna från Grytan hösten 2014 så visste vi inte hur asylmottagande och integration skulle komma att dominera samhällsdebatten under det kommande året.  Inte heller visste vi att Emma Arnesson och de andra i ”Hej främling” skulle vinna pris i Svenska hjältar-galan, eller att Grytans kör skulle få sjunga med Tomas Ledin i Hela Sverige skramlar. Det kändes dock direkt att här fanns potentialen till ett intressant program.

Efter ett intensivt år är serien nu klar och nu får vi till slut träffa Emma, Sara och de andra volontärerna, men också lära känna Nedal, Samira och Wazir som varit i Sverige i några månader och hoppas att få stanna. Samt många fler som väntar på besked om uppehållstillstånd. En väntan, som tillsammans med oron för anhöriga som är kvar i kriget eller på flykt, kan skapa frustration och uppgivenhet.

Oavsett hur man tycker att flyktingfrågan bäst ska hanteras eller vad som är det rätta sättet att uppnå integration, så finns genom den här serien en möjlighet att förstå och lära känna människorna som lever mitt i frågorna och själva försöker hitta sina svar – genom handling och engagemang.

Och serien visar också att det inte är okomplicerat. Eldsjälar kan brinna ut, kulturkrockar som ena stunden berikar, kan i nästa börja gnissla. Frustration och oro för framtiden lagas inte alltid med en cykeltur. Alla besked är inte positiva och alla historier slutar inte lyckligt.

Att genom riktiga människors erfarenheter nära skildra en del av verkligheten så att tittaren får nya perspektiv och insikter är precis ambitionen för våra dokumentära serier på SVT. Det ska bli något mer än det snabba nyhetsrapporterandet eller det granskande reportaget. En fylligare och mer mångfacetterad bild på längden.

Känn dig som hemma är en serie om hopp, om värdighet och om medmänsklighet. En serie som handgripligt visar vad frasen ”alla människors lika värde” kan betyda i praktiken.  Jag hoppas den ska ge många av SVT:s tittare en upplevelse som ger mer ork att engagera sig i dessa frågor.

  • PUBLICERAD 26 Apr 2016 - 15.19