SVT sätter ljuset på Europa

EU-samarbetet genomgår sin värsta kris hittills. Britterna överväger att lämna unionen. Den politiska splittringen är djup och förmågan att hantera utmaningarna räcker inte till, skriver programbeställare Helena Olsson om det Europa-tema pågår i SVT.

I en vecka med start i Agenda på söndag kraftsamlar SVT kring Europa. Vad pågår på vår kontinent? Hur går det för Europatanken? Hur kommer ett eventuellt brittiskt utträde att påverka unionen? Och hur ser EU-opinionen ut här hemma?

Det är inte helt lätt att skapa engagemang i Europafrågorna, trots att det handlar om vår egen kontinent. USA verkar med sina tydliga huvudpersoner ha lättare att fånga människors intresse. Inom EU-forskningen är det inte svårt att hitta stöd för uppfattningen att en EU-parlamentariker har större inflytande över Sverige än vad en riksdagsledamot har, likväl röstar långt färre i parlamentsvalen än i riksdagsvalet.

Det är dock vårt jobb att sätta ljuset på viktiga frågor. En lång rad av våra program kommer att vara en del i detta under veckan. Crescendot blir på torsdag då vi i en direktsänd hearing samlar ihop de stora frågorna i SVT2 klockan 20.00. Och vi vill göra det tillsammans med vår publik via #delateuropa. Vad betyder Europa för er? Vilken roll vill ni att EU ska spela? Och hur ska problemen lösas?

Välkomna att delta via #delateuropa Länk till annan webbplats., eller hör av dig direkt till oss genom delateuropa@svt.se.

  • PUBLICERAD 18 Apr 2016 - 10.48