Nyheter på lätt svenska – och på engelska och arabiska

SVT Nyheter satsar ytterligare på att nu alla i Sverige. Ulf Johansson, programchef, skriver om en ny satsning för att så många som möjligt ska kunna följa vår nyhetsförmedling.

Nu satsar SVT på nyheter som vänder sig till många av de hundratusentals människor som kommit till Sverige under de senaste åren. Bara under förra året anlände drygt 160 000 personer och många av dem har arabiska som modersmål.

Den 1 april är det premiär för tre helt nya nyhetsformat på SVT och SVT Play. Nyheter på lätt svenska Länk till annan webbplats. sänds klockan 17.15 varje vardag i SVT2. Nyhetssändningen vänder sig till alla som ännu inte kan svenska fullt ut eller andra som helt enkelt har svårt att följa med i de vanliga nyhetssändningarna.

Men dessutom kommer nyhetssändningen att översättas både till engelska och arabiska. Målet för SVT Nyheter är att nå alla. Med våra stora nyhetsprogram Rapport och Aktuellt och vår nyhetssajt svtnyheter.se tar en väldigt stor del av den svenska befolkningen del av våra nyheter. Med nyhetsprogrammet Lilla Aktuellt når vi dessutom alla unga som har ett intresse av att följa med i nyhetsflödet.

Men vårt uppdrag är som sagt att nå alla och därför lanserar vi nu tre nya format. Vi har flera mål med satsningen:

  • Vi vill hjälpa nyanlända att få en bild av vad som händer i Sverige och veta mer om det som är viktigt i det svenska samhället. Mot den bakgrunden nyhetsvärderar vi materialet så att det kan bli extra användbart för målgruppen nyanlända.
     
  • Men vi vet också att nyhetsprogram är en viktig väg in i ett nytt språk i ett nytt land. Det är anledningen till att vi levererar nyheterna på tre språk. Nyhetssändningarna kan i sig ge ett stöd i introduktionen till det svenska språket.

En liten men hängiven redaktion har på kort tid arbetat och förberett det nya nyhetserbjudandet. Andrea Hökerberg, Anna Olsdotter Arnmar, Salim Alsabbagh och Asber Wanes kommer att jobba tillsammans för att se till att nyheterna på de olika språken levereras varje vardag.